Huttula Osaaminen on parasta muutosturvaa!

Helsingin menestyminen on koko Suomen etu

Helsingin kaupungin vuosille 2013-2016 suunnatun strategiaohjelma mukaan Helsingin tavoitteena on olla ”maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu asukkaiden hyvinvoinnin ja koko Suomen hyväksi.”

 Tähän tavoitteeseen tiivistyy paljon. Helsingin seutu on maamme ainoa kansainvälisesti merkittävä metropolialue. Tämän aseman vuoksi sillä on laaja vastuu myös koko maan kehityksen edistämisestä.

Kansainvälinen kilpailu innovaatioista, luovuudesta, osaamisesta, uuden tiedon tuottamisesta - ihmisistä ja uudesta työstä - ja sitä kautta elinvoimaisuudesta, käydään nykyään alueiden välillä. Ei valtioiden välillä. Tämä johtuu yksinkertaisesta asiasta. Globalisaatio ja yritysten kansainvälinen toiminta ovat jo aikaa sitten ohittaneet valtiot.

Eivät valtiot sinänsä kiinnosta yrityksiä. Niitä kiinnostavat luovat ihmiset, jotka pystyvät kehittämään uusia asioita, innovaatioita. Yrityksiä kiinnostaa, minkälaiset toimintaedellytykset alueilla on, miten ne tukevat yritystoimintaa. Miten ne tarjoavat mielenkiintoisia verkostoja, monipuolisia kohtaamisia, turvallista asumista.

Tätä kautta nousevat keskeiseksi kysymykseksi mm. alueen palvelut, kulttuuritarjonta, monikulttuurisuus, ympäristöarvot. Niillä on merkitystä, kun yritykset miettivät mihin ne saavat haluamansa ihmiset sijoittumaan.

Valtion elinkeinopolitiikka voikin olla lähinnä hyvien ja ennakoitavissa olevien puitteiden rakentamista. Hyvän toiminnan mahdollistamista. Valtioiden tärkeimpiä kumppaneita tässä ovat erilaiset alueet. Suomelle Helsingin seutu on äärimmäisen tärkeä. Siksi valtion elinkeinopolitiikan täytyy tukea alueita niiden rakentaessaan kilpailukykyisiä puitteita uudelle työlle.

Tätä ei ole mielestäni täysin ymmärretty. Helsingin ja muun maan vastakkainasettelu on täysin käsittämätöntä. Tulenkantajat vaativat aikanaan ovien avaamista Eurooppaan. Nykyisin asia pitäisi ehkä muotoilla Suomen avaamiseksi maailmalle.

Helsingin menestyminen alueiden välisessä kilpailussa on koko Suomen etu. Helsinki on Suomen portti maailmaan.

Kun tämä ymmärretään, voidaan lähteä tekemään oikeaa politiikkaa. Se tarkoittaa Helsingin kehittämisen huomioimista alue- ja elinkeinopolitiikassa ja metropolialueen kattavia ratkaisuja kaavoitus-, asumis- ja liikennekysymyksissä. Tarvitaan metropolialueen tasapainoista kehittämistä ja aluedemokratian vahvistamista. Erityisesti tarvitaan osaamisen ja tutkimuksen vahvistamista pääkaupunkiseudulla, sivistys- ja kulttuuripalvelujen kehittämistä, työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja tehokasta kotoutusta ja kielikoulutusta ulkomaalaistaustaisille suomalaisille.

Helsingin seudun menestyminen luo vaurautta koko Suomelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Tapio,

pesunkestävänä maalaispoikana olen kanssasi samaa mieltä.

Mutta eihän monikaan myönteisestä suhtautumisesta - oikeastaan mihinkään asiaan - innostu eikä tykkää.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Eiköhän kaikkien alueiden menestyminen ole koko Suomen etu? Kysymys on vain siitä että millä hinnalla menestytään.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Mikä olisi yhteinen nimittäjä sille, että pääkaupunkiseudun kaupunkien integraatio ei edisty ja yhteistyö junnaa ja että valtakunnallinen SOTE järkevässä muodossa ei ole mahdollinen. Olisiko niin siunauksellisena pidetty kuntajärjestelmä? Mutta eihän sitä saa kriittisesti arvioida kun se on sitä pyhää paikallisdemokratiaa. Mutta onko kunnissa todella laajasti kuntalaisella osallisuutta vai onko paikalliset pienet intressipiirit määrääviä? Onko yleensä riittävien uudistusten teko mahdollista nykyisillä rakenteilla?

Toimituksen poiminnat